Kawa premium - co to oznacza?
Wielu z nas w poszukiwaniu wyjątkowego smaku i urzekającego aromatu wypija mnóstwo filiżanek tego czarnego napoju. W naszym artykule podpowiadamy więc, jakie cechy ma prawdziwa kawa premium, jak znaleźć arabikę i robustę wysokiej jakości i na które informacje na opakowaniu zwrócić uwagę podczas zakupu. Zapraszamy!
Najlepsza kawa ziarnista w ocenie specjalistów
Starannie wyselekcjonowane ziarna, które pochodzą z zaufanych upraw – wydawać by się mogło, że to wystarczy, by czarny napój dobrze smakował i był uznany za produkt premium. To jednak nie wszystko – w rzeczywistości poddawane są one ocenie przez różnego rodzaju certyfikowanych specjalistów, którzy odpowiadają za opisanie ich jakości. Jednymi z nich są Q Graderzy, którzy mają zadanie dwojakie. Oceniają oni:
- wizualny stan ziaren zielonych, upewniając się, że pośród nich nie ma egzemplarzy nadgniłych;
- smak zaparzonego z nich napoju, biorąc pod uwagę jego aromat, cielistość, kwaśność i posmak.
Na podstawie przeprowadzonych badań wyselekcjonowanym ziarnom przyznawane są stopnie jakości. Najwyższy z nich, Grade 1, oznacza kawę specialty, natomiast Grade 2 – premium. Poza nimi istnieją jeszcze trzy klasy: exchange, below standard oraz off.
Informacje i certyfikaty
Zwróć uwagę na to, czy na opakowaniu wybranej przez Ciebie arabiki lub robusty premium znajduje się data palenia. Jeśli jej brakuje, zrezygnuj z zakupu. Uznane palarnie chwalą się tym, że ich produkty są świeże – wybieraj więc producentów, którzy stawiają na przejrzystość. Na opakowaniu szukaj też oznaczenia Fairtrade, czyli certyfikatu Sprawiedliwego Handlu, a także symboli SHG, SHB, AA czy też Excelso, które wskazują na wysoką jakość ziaren arabiki i robusty.
Skoro mowa o arabice i robuście – stuprocentowa kawa arabica ziarnista uważana jest za najszlachetniejszą odmianę tego czarnego napoju. Mieszanki z dodatkiem robusty mogą jednak dodawać jej ciekawych nut smakowych. Zwróć uwagę na to, czy na opakowaniu produktu premium zawarto informację o podziale procentowym tych dwóch odmian.
Pamiętaj też, że na wysoką jakość kawy wpływa metoda jej parzenia. Nawet najlepsze, starannie wyselekcjonowane produkty nie zachwycą Cię swoim smakiem i aromatem, jeśli będziesz parzyć je w niewłaściwy sposób – za długo, za krótko lub w temperaturze innej niż wskazanej przez producenta.