Theme Settings

Mode Layout
Curent color
Active color
Choose your colors
Curent Color:
Wyczyść
Jaka kawa do ekspresu jest najlepsza?

Jaka kawa do ekspresu jest najlepsza?

0 Comments

Prosta odpowiedź na zadane w tytule pytanie brzmi: taka, jaką najbardziej lubisz. By delektować się smakiem i aromatem kawy wcale nie musisz specjalizować się we właściwościach ziaren czy najlepszych sposobach parzenia. Warto jednak znać podstawowe informacje na ten temat – dzięki nim będziesz mógł przygotowywać cappuccino, latte lub espresso z większą świadomością. Co więcej, w skrajnych przypadkach używanie niewłaściwych ziaren może doprowadzić do uszkodzenia młynka w ekspresie. Wybór właściwego wariantu arabiki lub robusty ma więc spore znaczenie.

Co do ekspresu ciśnieniowego, a co do przelewowego?

Istnieje jedna podstawowa zasada, jaką należy się kierować podczas kupowania najlepszej kawy do ekspresu ciśnieniowego: powinny to być ziarna ciemno palone. Dlaczego? W przeciwieństwie do ich jasnych odpowiedników, w krótkim czasie ekstrakcji i niższej temperaturze (które są typowe dla sprzętu ciśnieniowego) wydobędziemy z nich więcej aromatu. Mają one też większą zawartość tłuszczów (właściwość ta określana jest jako oleistość), a te są znakomitym nośnikiem smaku. Jasne odmiany dużo lepiej sprawdzą się w ekspresach przelewowych.

Oznaczenia na temat stopnia wypalenia znajdziemy na opakowaniu.

Która lepsza - arabica, robusta czy liberica?

>Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu to, jak wspomniano, wybór indywidualny. Miłośnicy intensywnego aromatu i nieco gorzkiego, cierpkiego smaku powinni sięgnąć po robustę. Ta odmiana ma też wyższą zawartość kofeiny niż kawa ziarnista arabica. No właśnie – arabica. Dużo popularniejsza od robusty, charakteryzuje się łagodniejszym smakiem i jest uznawana za bardziej szlachetną odmianę. Uprawia się ją w większości krajów należących do tzw. Coffee Belt, m.in. w Etiopii, Kolumbii i Brazylii. Na arabice i robuście wybór się jednak nie kończy – innym wyborem może być na przykład mało znana liberica. Delikatna w smaku, jest często stosowana jako dodatek do różnych mieszanek kawowych.

Skorzystaj z naszych porad, a na pewno poczujesz różnicę w smaku i aromacie Twojego ulubionego czarnego napoju!