Theme Settings
.
DATA WAŻNOŚCI: Październik 2023
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym
Kawa Juan Valdez Cumbre to najwyższej klasy mieszanka kolumbijskich arabik (100%), bardzo starannie wyselekcjonowanych i pochodzących z różnych regionów Kolumbii. Ziarna z których palone są kawy Juana Valdeza zbierane są ręcznie "hand picked", oraz obrabiane za pomocą płukania "arabica washed".
Kawa Juan Valdez Cumbre palona jest dość mocno, wyrazista i intensywna w smaku, pobudzająca, o niskiej kwaskowości i intensywnym aromacie. Kawa o dość niskiej zawartości kofeiny, pozbawiona jakichkolwiek nut nieprzyjemnej goryczy. To najmocniejsza w smaku kawa Juana Valdeza. Polecamy parzenie za pomocą french pressa, wyraźnie ta metoda wzmacnia zarówno smak jak i aromat Cumbre. Oczywiście kawa nadaje się również doskonale do parzenia za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, chemex oraz syfony. Świetnie smakuje również parzona w ekspresach automatycznych oraz ciśnieniowych kolbowych.
DATA WAŻNOŚCI: Październik 2023
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym
Juan Valdez Sierra Nevada to najwyższej jakości 100% arabika jednorodna, pochodząca z masywu górskiego Sierra Nevada de Santa Marta w północnej części Kolumbii, nad brzegiem Morza Karaibskiego. Uprawiana w górach, dżungli oraz lasach deszczowych charakteryzuje się zarówno intensywnym smakiem jak i aromatem, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami orzechowymi, oraz czekoladowym, słodkawym posmaku. Kwaskowość oraz zawartość kofeiny na niskim poziomie.
DATA WAŻNOŚCI: Październik 2023 r
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym
Juan Valdez Colina to unikalna, wysokiej klasy 100% arabika kolumbijska, charakteryzująca się wyjątkowymi ziarnami nazywanymi przez kolumbijczyków "Caracolito", ze względu na ich mały rozmiar i owalny kształt. Zwykle owoc kawowca zawiera dwa ziarenka. W przypadku Coliny jest inaczej. Jako jedyna kawa Juana Valdeza zawiera tylko jedno ziarenko kawy. Przez wielu koneserów kawy takie ziarna są szczególnie cenione ze względu na ich wyjątkowy smak i aromat.
Ziarna Coliny podobnie jak i innych kaw Juana Valdeza zbierane są ręcznie "hand picked" i obrabiane za pomocą płukania "wet milling". Colina zachwyca swoim intensywnym aromatem, i długo utrzymującym się posmakiem prażonych orzechów. W smaku dość łagodna. Kwaskowość na umiarkowanym poziomie, wprowadzająca przyjemne, orzeźwiające dla kubków smakowych nuty i podkreślająca delikatne, owocowe akcenty. Zawiera niewielką ilość kofeiny. Smakuje wyśmienicie przygotowana w ekspresach ciśnieniowych, nadaje się też do innych metod parzenia jak flitry, french pressy, dripy czy syfony.
DATA WAŻNOŚCI: Październik 2023 r.
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym
Kawa jednorodna Juan Valdez Tolima to wysokiej jakości 100% arabika pochodząca z centralnej Kolumbii z regionu Tolima. Region ten jest trzeci w Kolumbii pod względem ilości produkowanej kawy. Kawy pochodzące z tego obszaru są bardzo cenione, wielokrotnie bywały zwycięzcami oraz finalistami międzynarodowych konkursów kawowych takich jak prestiżowy "Cup of Excellence". Ziarna Tolimy – podobnie jak innych kaw Juan Valdez – selekcjonowane są ręcznie "hand selected", zbierane również ręcznie "hand picked" oraz obrabiane ze skórki za pomocą płukania "arabica washed".
Juan Valdez Tolima to bardzo aromatyczna o delikatnym, wykwintnym, słodkawym smaku i wyraźnie wyczuwalnymi nutami malinowymi. Kwaskowość na umiarkowanym poziomie, podkreślająca obecność owocowych nut w kawie. Tolima zawiera niewielką ilość kofeiny, palona jest dosyć jasno. Wyśmienicie smakuje parzona w ekspresach przelewowych, french pressach, lub za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, chemex czy syfony. Może być również parzona tradycyjnie, po odpowiednim zmieleniu.
DATA WAŻNOŚCI: Październik 2023 r.
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym
Juan Valdez Huila to wysokiej klasy arabika, uprawiana w południowo-zachodniej części Kolumbii w regionie Huila. 18% produkcji kawy w całej Kolumbii stanowi produkcja na tym obszarze, z czego bardzo wiele to kawy Specialty Coffee. Huila uprawiana jest w dolinie Magdalena River gdzie chroniona jest przed palącym słońcem. Dzięki szczególnym warunkom klimatycznych w których jest uprawiana, może być zbierana w zasadzie cały rok kalendarzowy. Dojrzewa w wyjątkowym środowisku klimatycznym i rolniczym, o wysokiej wilgotności powietrza, oraz glebie wzbogacanej przez popiół wulkaniczny pochodzący z Wulkanu Huila.
Kawa charakteryzuje się intensywnym aromatem, oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Kwaskowość dość wysoka, przyjemna jednak w smaku i podkreślająca obecność owocowych nut w kawie. Kawa doskonale zbalansowana o złożonym smaku – jest doskonale znana i ceniona ze względu na swą bogatą charakterystykę "all in one cup". Najlepiej smakuje przygotowana w ekspresach przelewowych, french pressach, oraz za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, syfony czy chemex.
DATA WAŻNOŚCI: Październik 2023 r.
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym
Juan Valdez Santander to jednorodna arabika wysokiej jakości, uprawiana w północnej części Kolumbii w górzystym regionie Santander. Region ten znany jest ze swego zróżnicowania biologicznego, z wyjątkowo suchego klimatu oraz nasłonecznienia. Juan Valdez Santander dojrzewa jednak w naturalnych lasach, skutecznie chroniony cieniem drzew przed palącym słońcem "shade grown" Santander to jeden z pierwszych regionów w Kolumbii gdzie rozpoczęto uprawę kawowców, zlokalizowany na wysokości między 1200 a 1900 m.n.p.m.
Kawa posiada intensywny aromat oraz delikatny smak z wyczuwalnymi ziołowymi nutami. Kwaskowość na dość wysokim poziomie, przyjemnie jednak odczuwalna i zwracająca uwagę na obecność interesujących, cytrusowych nut. Doskonale smakuje parzona za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy czy chemex, można parzyć ją również w ekspresach przelewowych, french pressach lub tradycyjnie.
DATA WAŻNOŚCI: Październik 2023 r.
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym
Juan Valdez Antioquia to wysokiej jakości 100% arabika jednorodna pochodząca z Antioquii – regionu znajdującego się w północno–zachodniej części Kolumbii, od ponad 180 lat rozpoznawalnego dzięki uprawie kawowców. Tropikalny, wilgotny klimat, obecność lasów deszczowych oraz zróżnicowanie geograficzno–klimatyczne sprawia, że Antioquia jest idealnym miejscem do uprawy wysokiej jakości ziaren kawowców. Kawa Juan Valdez Antioquia jest doskonale zbalansowana, z wyraźnie wyczuwalnymi słodkimi oraz owocowymi nutami, kwaskowość na umiarkowanym poziomie.
Posiada bardzo intensywny ziołowo-owocowy aromat, wyśmienity łagodny smak oraz niską zawartość kofeiny, co wiąże się z brakiem nieprzyjemnych, goryczkowatych nut. Najlepiej smakuje parzona za pomocą filtrów, french pressów lub za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, chemex czy syfony.
DATA WAŻNOŚCI: Październik 2023 r.
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym
Juan Valdez Volcan to najwyższej klasy mieszanka kolumbijskich arabik (100%) pochodzących z różnych regionów Kolumbii. Wszystkie ziarna zbierane są ręcznie "hand picked" oraz obrabiane za pomocą płukania "wet milling". Volcan to kawa Juana Valdeza owiana niemal legendą i znana już dobrze wielu polskim koneserom kawy. Volcan palony jest mocno "dark roasted", posiada intensywny zaskakujący aromat oraz pełną konsystencję "body" – jest wyjątkowo esencjonalny w smaku. Pozwala tym samym na uzyskanie - bardzo pożądanego przez baristów - gęstego i syropowatego espresso.
Dzięki doskonałemu paleniu Volcan pozbawiony jest zupełnie drażniącej kwaskowości i zawiera niewielką ilość kofeiny. Kawa ze względu na swój charakter pozwala na przygotowanie idealnego espresso "ideal para espresso". Znakomicie sprawdza się w ekspresach ciśnieniowych - profesjonalnych oraz automatycznych. Można również parzyć ją za pomocą innych metod: tradycyjnych oraz alternatywnych jak chemex, dripy czy syfony