Theme Settings

Mode Layout
Curent color
Active color
Choose your colors
Curent Color:
Wyczyść

.

Juan Valdez Single Origin

Juan Valdez kawy jednorodne

Podróż do Kolumbii w filiżance kawy

    Kawy Single Origin to jednorodne arabiki, pochodzące z jednego określonego regionu Kolumbii. Ziarna tych kaw nie są więc mieszane z ziarnami uprawianymi w innych częściach Kolumbii. Dzięki temu mogą Państwo spróbować smaku i aromatu poszczególnych kaw, typowego i charakterystycznego dla regionu z którego pochodzą. Wszystkie kawy jednorodne Juana Valdeza to kawy kwalifikujące się jako "Specialty Coffees". Składają się z bardzo starannie wyselekcjonowanych ziaren arabiki, uprawianej, zbieranej i prażonej z zastosowaniem bardzo rygorystycznych metod po to, by uzyskać doskonały efekt w postaci wyśmienitej filiżanki kawy. Wszystkie ziarna kaw Juana Valdeza selekcjonowane są ręcznie "hand selected" oraz obrabiane za pomocą płukania, stąd nazwa tego typu arabik: "arabica washed".
   Kawy Juan Valdez Single Origin uprawiane są w wyjątkowych warunkach geograficznych i biologicznych. Dojrzewają z reguły w wilgotnym, tropikalnym klimacie, na zacienionych obszarach "shade grown", gdzie nie są wystawiane na zabójcze dla nich działanie promieni słonecznych. Kolumbia ze względu na specyfikę środowiska jest liderem na świecie jeżeli chodzi o jakość uprawianych na jej terenie ziaren kawowców. Warto wspomnieć że w 2015 roku jednym ze zwycięzców międzynarodowego konkursu "CUP OF EXCELLENCE" na najlepszą na świecie filiżankę kawy został Juan Valdez. To obecnie najbardziej prestiżowy konkurs na świecie wyłaniający najlepsze kawy z różnych regionów świata. Pod względem rygoryzmu i jakościowych wymagań stawianych kandydatom na medal nie ma sobie równych.

Cena: 39,00 zł
Cena: 42,90 zł
Cena: 75,90 zł
Cena: 75,90 zł
Cena: 75,90 zł
Cena: 75,90 zł
Cena: 75,90 zł
Cena: 75,90 zł
Cena: 75,90 zł

DATA WAŻNOŚCI: Październik 2023 r.

OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym

          Juan Valdez Sierra Nevada to najwyższej jakości 100% arabika jednorodna, pochodząca z masywu górskiego Sierra Nevada de Santa Marta w północnej części Kolumbii, nad brzegiem Morza Karaibskiego. Uprawiana w górach, dżungli oraz lasach deszczowych charakteryzuje się zarówno intensywnym smakiem jak i aromatem. W regionie tym w latach 80-tych nastąpiło masowe zakładanie plantacji marihuany, które spotkało się ze zdecydowaną reakcją rządu, który nakazał wypalenie całego obszaru herbicydami. Uprawa arabiki w regionie Sierra Nevada ma ogromny wpływ na przywracanie wartości przyrodniczych temu obszarowi.
          Juan Valdez Sierra Nevada to kawa z wyrażnie wyczuwalnymi nutami orzechowymi oraz czekoladowym, słodkawym posmaku. Kwaskowość na niskim poziomie, niewielka również zawartość kofeiny. Doskonale smakuje przygotowana za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, chemex lub syfony. Można parzyć ją również w ekspresach automatycznych, przelewowych lub tradycyjnie.

DATA WAŻNOŚCI: Październik 2023 r.

OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym

           Juan Valdez Huila to doskonałej jakości arabika uprawiana w południowo-zachodniej części Kolumbii w regionie Huila. 18% produkcji kawy w całej Kolumbii stanowi produkcja na tym obszarze, z czego bardzo wiele to kawy Specialty Coffee. Huila uprawiana jest w dolinie Magdalena River gdzie chroniona jest przed palącym słońcem. Dzięki szczególnym warunkom klimatycznych w których jest uprawiana, może być zbierana w zasadzie cały rok kalendarzowy. Dojrzewa w wyjątkowym środowisku klimatycznym i rolniczym, o wysokiej wilgotności powietrza, oraz glebie wzbogacanej przez popiół wulkaniczny pochodzący z Wulkanu Huila.
           Kawa charakteryzuje się intensywnym aromatem, oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Kwaskowość dość wysoka, przyjemna jednak w smaku i podkreślająca obecność owocowych nut w kawie. Kawa doskonale zbalansowana o złożonym smaku – jest doskonale znana i ceniona ze względu na swą bogatą charakterystykę "all in one cup".  Najlepiej smakuje przygotowana w ekspresach przelewowych, french pressach, oraz za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, syfony czy chemex.

DATA WAŻNOŚCI: MAJ 2023 r.

OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym

          Juan Valdez Antioquia to wysokiej jakości 100% arabika jednorodna pochodząca z Antioquii – regionu znajdującego się w północno–zachodniej części Kolumbii, od ponad 180 lat rozpoznawalnego dzięki uprawie kawowców. Tropikalny, wilgotny klimat, obecność lasów deszczowych oraz zróżnicowanie geograficzno–klimatyczne sprawia, że Antioquia jest idealnym miejscem do uprawy wysokiej jakości ziaren kawowców. Kawa Juan Valdez Antioquia jest doskonale zbalansowana, z wyraźnie wyczuwalnymi słodkimi oraz owocowymi nutami, kwaskowość na umiarkowanym poziomie.
          Posiada bardzo intensywny ziołowo-owocowy aromat, wyśmienity łagodny smak oraz niską zawartość kofeiny, co wiąże się z brakiem nieprzyjemnych, goryczkowatych nut. Najlepiej smakuje parzona za pomocą filtrów, french pressów lub za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, chemex czy syfony.

DATA WAŻNOŚCI: Maj 2023 r.

OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym

          Juan Valdez Narino to 100% arabika pochodząca z górskiego rejonu (uprawiana jest na wysokości ponad 2000 m.n.p.m.) mieszczącego się w zachodniej części Kolumbii. Surowe, górskie warunki oraz niskie temperatury sprawiają że ziarna kawowców rosną wolniej, produkując przy tym więcej cukru niż w typowych, tropikalnych warunkach. Ziarna Narino selekcjonowane są ręcznie "hand selected", ziarenko po ziarenku zrywane są tylko dojrzałe owoce. Rezultatem starannej selekcji ziaren i warunków klimatycznych jest kawa o wyjątkowo delikatnym smaku, intensywnym, charakterystycznym aromacie i słodkawym posmaku  To jeden z najłagodniejszych i najbardziej subtelnych produktów Juan Valdeza. Kwaskowość na dość wysokim poziomie, podkreślająca obecność cytrusowych nut i przyjemnie rejestrowana przez kubki smakowe. Zawartość kofeiny na bardzo niskim poziomie.
          Najlepiej smakuje przygotowana za pomocą french pressów lub włoskich kafetier. Narino można z powodzeniem parzyć również za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy lub chemex. Może być również, po odpowiednim zmieleniu parzona tradycyjnie.

DATA WAŻNOŚCI: Listopad 2021

OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym

Juan Valdez Sierra Nevada to najwyższej jakości 100% arabika jednorodna, pochodząca z masywu górskiego Sierra Nevada de Santa Marta w północnej części Kolumbii, nad brzegiem Morza Karaibskiego. Uprawiana w górach, dżungli oraz lasach deszczowych charakteryzuje się zarówno intensywnym smakiem jak i aromatem, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami orzechowymi, oraz czekoladowym, słodkawym posmaku. Kwaskowość oraz zawartość kofeiny na niskim poziomie. 

DATA WAŻNOŚCI: Maj 2023 r.

OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym

          Kawa jednorodna Juan Valdez Tolima to wysokiej jakości 100% arabika pochodząca z centralnej Kolumbii z regionu Tolima. Region ten jest trzeci w Kolumbii pod względem ilości produkowanej kawy. Kawy pochodzące z tego obszaru są bardzo cenione, wielokrotnie bywały zwycięzcami oraz finalistami międzynarodowych konkursów kawowych takich jak prestiżowy "Cup of Excellence". Ziarna Tolimy – podobnie jak innych kaw Juan Valdez – selekcjonowane są ręcznie "hand selected", zbierane również ręcznie "hand picked" oraz obrabiane ze skórki za pomocą płukania "arabica washed".
          Juan Valdez Tolima to bardzo aromatyczna o delikatnym, wykwintnym, słodkawym smaku i wyraźnie wyczuwalnymi nutami malinowymi. Kwaskowość na umiarkowanym poziomie, podkreślająca obecność owocowych nut w kawie. Tolima zawiera niewielką ilość kofeiny, palona jest dosyć jasno. Wyśmienicie smakuje parzona w ekspresach przelewowych, french pressach, lub za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, chemex czy syfony. Może być również parzona tradycyjnie, po odpowiednim zmieleniu.

DATA WAŻNOŚCI: Maj 2023 r.

OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym

           Juan Valdez Huila to wysokiej klasy arabika, uprawiana w południowo-zachodniej części Kolumbii w regionie Huila. 18% produkcji kawy w całej Kolumbii stanowi produkcja na tym obszarze, z czego bardzo wiele to kawy Specialty Coffee. Huila uprawiana jest w dolinie Magdalena River gdzie chroniona jest przed palącym słońcem. Dzięki szczególnym warunkom klimatycznych w których jest uprawiana, może być zbierana w zasadzie cały rok kalendarzowy. Dojrzewa w wyjątkowym środowisku klimatycznym i rolniczym, o wysokiej wilgotności powietrza, oraz glebie wzbogacanej przez popiół wulkaniczny pochodzący z Wulkanu Huila.
           Kawa charakteryzuje się intensywnym aromatem, oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Kwaskowość dość wysoka, przyjemna jednak w smaku i podkreślająca obecność owocowych nut w kawie. Kawa doskonale zbalansowana o złożonym smaku – jest doskonale znana i ceniona ze względu na swą bogatą charakterystykę "all in one cup".  Najlepiej smakuje przygotowana w ekspresach przelewowych, french pressach, oraz za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, syfony czy chemex.

DATA WAŻNOŚCI: Maj 2023 r.

OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym

           Juan Valdez Santander to jednorodna arabika wysokiej jakości, uprawiana w północnej części Kolumbii w górzystym regionie Santander. Region ten znany jest ze swego zróżnicowania biologicznego, z wyjątkowo suchego klimatu oraz nasłonecznienia. Juan Valdez Santander dojrzewa jednak w naturalnych lasach, skutecznie chroniony cieniem drzew przed palącym słońcem "shade grown" Santander to jeden z pierwszych regionów w Kolumbii gdzie rozpoczęto uprawę kawowców, zlokalizowany na wysokości między 1200 a 1900 m.n.p.m.
          Kawa posiada intensywny aromat oraz delikatny smak z wyczuwalnymi ziołowymi nutami. Kwaskowość na dość wysokim poziomie, przyjemnie jednak odczuwalna i zwracająca uwagę na obecność interesujących, cytrusowych nut. Doskonale smakuje parzona za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy czy chemex, można parzyć ją również w ekspresach przelewowych, french pressach lub tradycyjnie.

DATA WAŻNOŚCI:Maj 2023 r.

OPAKOWANIE:potrójne laminowane w celu ochrony przed wilgocią,tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu"peel stick" z zaworkiem jednokierunkowym.

        Juan Valdez „Cauca” to kawa klasy premium, 100% arabika jednorodna.

„Cauca" uprawiana jest w  Kolumbii w regionie Cauca, który charakteryzuje się wysokimi górami i glebami wulkanicznymi, w których znajduje się imponujący Masyw Kolumbijski, kolebka 5 głównych rzek Kolumbii, które nawadniają ziemie i tworzą optymalne warunki do produkcji kawy wysokogórskiej, miękkiej i bogatej w składniki odżywcze. 

„Cauca" to delikatna, aromatyczna kawa o posmaku owocowym, kwaskowość na bardzo niskim poziomie idealnie nadajaca sie na Cappuccino.

 

Kraj produkcji i pochodzenia - Kolumbia