
Scroll mouse to zoom in or zoom out
Scroll mouse to zoom in or zoom out
DATA WAŻNOŚCI: Listopad 2025 r.
OPAKOWANIE: potrójnie laminowane w celu ochrony przed wilgocią, tlenem i światłem z funkcjonalnym zamknięciem typu "peel stick" oraz zaworkiem jednokierunkowym
Juan Valdez Huila to wysokiej klasy arabika, uprawiana w południowo-zachodniej części Kolumbii w regionie Huila. 18% produkcji kawy w całej Kolumbii stanowi produkcja na tym obszarze, z czego bardzo wiele to kawy Specialty Coffee. Huila uprawiana jest w dolinie Magdalena River gdzie chroniona jest przed palącym słońcem. Dzięki szczególnym warunkom klimatycznych w których jest uprawiana, może być zbierana w zasadzie cały rok kalendarzowy. Dojrzewa w wyjątkowym środowisku klimatycznym i rolniczym, o wysokiej wilgotności powietrza, oraz glebie wzbogacanej przez popiół wulkaniczny pochodzący z Wulkanu Huila.
Kawa charakteryzuje się intensywnym aromatem, oraz delikatnym, słodkawym smakiem. Kwaskowość dość wysoka, przyjemna jednak w smaku i podkreślająca obecność owocowych nut w kawie. Kawa doskonale zbalansowana o złożonym smaku – jest doskonale znana i ceniona ze względu na swą bogatą charakterystykę "all in one cup". Najlepiej smakuje przygotowana w ekspresach przelewowych, french pressach, oraz za pomocą alternatywnych metod parzenia jak dripy, syfony czy chemex.